The Quasar: őszinte érzések irányítják a zenéinket

Hétvégén visszatér egyetlen egy alkalomra a The Quasar formáció. Kőteleki Ricsivel és Horváth Krisztiánnal váltottunk pár szót a holnapi főpróba előtt.


Vissza kell mennünk az időben, talán akkor még elektronikus zenei sajtó sem nagyon volt, így még érdekesebbek az információk. Milyen évet írunk, és kik a The Quasar, mint formáció megálmodói?

Krisztián: Ricsi barátommal álmodtuk meg még 2003-ban, de jóval régebb óta ismerjük egymást illetve vagyunk barátok, ha jól emlékszem vissza, akkor körülbelül 1993 óta ismerjük egymást. Nem titok az sem, hogy én szinte a Ricsi mellett tanultam meg annak idején zenét írni, mellette voltak az első produceri élmények, így a Quasar is amolyan baráti zenélésnek indult, aztán ez lett a végkifejlet.

Ricsi: 2003-ban, mikor Chriss Direction 4 mix CD-je készült találtuk ki, hogy legyen egy zenekar. Tehát mi ketten indítottuk útjára a projektet Chriss és én. Chrisst régóta ismertem már, hiszen én a klubokban dolgoztam fénytechnikusként, ahol ő (is) játszott. Ez egész a 90-es évek közepéig nyúl vissza. A zenekar gondolata egyébként egészen az elején felmerült már bennünk. Akkoriban nem sikerült véghez vinni, amit elterveztünk, de kicsit később sokkal érettebben, és sokkal tapasztaltabban kezdtünk dolgozni együtt.

Hetvenhétezredszerre sem tudjuk a World Beach-et kiverni a fejünkből. Elképesztő atmoszférája volt mindegyik muzsikátoknak. Nagyon jó érzés lehet igazi kitörölhetetlen emlékművet állítani akkori munkásságodnak!?

Krisztián: Nyilván ez egy különleges egyben megtisztelő kitüntetés a közönség részéről. Amikor ezt a dalt írtuk, mi egy pillanatig sem gondoltuk, hogy ennek ekkora sikere lesz, akármennyire is hihetetlenül hangzik, ez csupán egy remek hangulatú zenélés végeredménye, lehetséges, hogy ezért is lett ennyire “őszinte” dal. De szinte az összes zene így született meg, semmi komolyság, csakis az adott érzéseinkre hagyatkoztunk.

Amikor egy zenét írtatok, mi volt a munkafolyamat? Ki melyik részét érezte és vállalta magáénak?

Krisztián: Igazából Ricsi volt a szaki, én meg a DJ, aki sok mindent megélt a pultban, így mindketten hoztuk azt, amihez igazán értettünk. Amúgy minden zenélés egy örömteli pillanat volt, egy olyan alkalomra nem tudok visszaemlékezni, amikor is kényszerből alkottunk volna, talán ez volt az egyik titka a Quasarnak, hogy mi mindent érzésből, jókedvből hoztunk létre.

Óriási megtiszteltetések sorozata: Transitions podcast, The Cross, Panama. Kíváncsiak lennénk, egy-egy ilyen felkérés esetén hogy reagál egy művész, jelen esetben ti?

Krisztián: Ez mind egy álomszerű alkalom volt a pályafutásom során, nagyon hálás vagyok a sorsomnak, hogy mindezt megélhettem. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy egy-egy ilyen felkérés vagy eredmény még a mai világban is elég nagy dolognak számít, nemhogy azokban az időkben! Ezekre egytől egyig büszke illetve büszkék vagyunk, azt hiszem, jogosan.

Ricsi: A sikereket talán csak most kezdem felfogni, hogy igazi, megfogalmazott álmok váltak valóra. Olyan DJ-k pörgették a dalainkat, akik hatására elkezdtük az egészet. A Beatport Top 100-ban több dalunk is szerepelt. Talán nem is fogtuk fel akkor ennek a jelentőségét.

Volt olyan akkori nagymenő, aki ne rakta volna fel a zenéitek?

Krisztián: Biztosan van, erre azért elég nehéz válaszolni, mindenesetre elég sokat játszották a dalainkat.

András és Ricsi: mivel foglalatoskodtok mostanában? András maradt a zenénél, ezt tudjuk, de szívesen hallgatjuk a részleteket. Ricsi?

Krisztián: Ricsi elköltözött külfödre, és családot alapított, persze maradt a zene mellett, de elkezdett más területen is érvényesülni, de minderről bővebben talán őt kellene megkérdezni, hogy egyértelműen hiteles választ kapjatok. András, mint te is említetted, maradt a zenélésnél, több zenekarban is énekel illetve zenél, én meg ugye szintén maradtam a zene mellett azóta is töretlen jókedvvel 🙂

Ricsi: Én 9 éve már, hogy elköltöztem Finnországba, polgári munkám van, és apa is lettem. A zenélést soha nem hagytam abba, itt Finnországban is van egy zenekarom Boga néven, Cyberpunk, electro rock. Emellett életem legkreatívabb időszakát élem, van még néhány projekt, amin dolgozom. Ilyen a Draft is, amin kb. 4 éve újra ötletelgetünk Dórival, de az utolsó egy évben egy techno projekt hozta meg nekem újra az áttörést. Sokan emlékeznek – a szakmabeliek biztos – DJ Smile-ra, akivel Gabriel West & Ricardo Piedra néven alkotjuk ezt az új projektet, és nincs megállás, rengeteg megjelenésünk van egyre jobb kiadóknál, világosan látjuk a céljainkat, amikhez közeledünk. Soloban is sikerült 25 év zenélés után megjelentetni dalokat, de erre a projektre a mindennapi meló, a család, és a meglévő projektek mellett nagyon kevés idő jut. Szeptember 17-ét nagyon várom, mint a többiek is. Jó lesz felidézni a közös sikereket.

Szeptember 17-én a Cinema Hall-ban milyen felállásban léptek fel?

Krisztián: Ricsi, András és jómagam állunk majd színpadon, viszont azon gondolkodtunk, hogy picit megspékeljük az alkalmat, így Földvári Dórit is meghívtuk, hogy a Draft nagy slágerét, a Dombok Felettet énekelje el. Ez egy nagy pillanat még nekünk is, így szinte az összes Quasar “slágert” eljátsszuk eredeti változatban, szerintem ez így elég kerek. 🙂

Ricsi: Chrissel ketten oldjuk meg majd az instrumentális részét, Keleti András több dalban közreműködött, örülünk, hogy velünk lesz ismét. Dóri (Draft) szintén több dalhoz adta anno selymes hangját, ő is részt fog venni velünk ebben az előadásban. Vele egy kis meglepetést is terveztünk. Személy szerint alig várom, hogy felcsendüljenek a dalok újra.

Lesz főpróba? Másként készültök?

Krisztián: Hogyne, próba nélkül nem állunk fel, mivel pontosan 10 éve nem zenéltünk együtt, szóval ez minden tekintetben különleges alkalom lesz. 🙂 Ott tali! 🙂

Ricsi: Természetesen lesz főpróba, igyekszünk úgy készülni, ahogy kell egy live actre. Nyár végén már elkezdtük a felkészülést, most egy kis távmunka folyik a földrajzi távolságok miatt, de a buli hetén ahogy megérkezem, még kemény munka vár ránk.


Legends of House w/ Quasar / Danny Howells / Seb Fontaine

Jegyinfók:

Infó és jegyrendelés éjjel-nappal: +36205162089

– Az elővételes VIP jegyek elfogytak! Az online rendszerben 12:00-tól már a helyszíni áron történik az értékesítés: https://goo.gl/h3kjDi
– az 5 cl-ben 20db VIP jegy még elérhető elővételes áron.
– a helyszínen minden jegytipusból érkezési sorrendben LESZ értékesítés, érkezz időben!

Online jegyértékesítés zárás: péntek 12:00 (kivéve Paypal – 22:30).
Nyomtatott jegyértékesítés zárás: 5 cl-ben szombat 19:00, telefonon leadott rendelés esetén szombat 21:00.

Infó és jegyrendelés éjjel-nappal: +36205162089